De compositie van Veronica

Portrait fragile La virgen de Cadaqués Positive/Negative Halfmedusa De Appel Veronica
Veronica Veronica Salome Vera icon I'm not there Woman with eyes closed
Yo Mila Garo De Appel (I) Desenfocada Veronica De Baadsters
V You are nobody's fool        

- Van het leven van Veronica A. weet ik niet zo veel. Vanuit haar woonplaats Barcelona stuurt ze me zo af en toe een berichtje, of zie ik op mijn beeldscherm een portretje van haar verschijnen. Portretten, waarbij ik me soms afvroeg of zij het wel was. Bij één van haar foto's stelde ik me haar voor als iemand uit de 17e eeuw. Of het door de afstand kwam? Als vanzelf dacht ik aan de schilders uit die tijd en besefte dat ik intussen mijn leven ook zowat schilderend doorbreng.
Het voelde alsof in een lange traditie het nu even mijn beurt was een bepaalde fakkel vast te houden. Geïntrigeerd door de vele gezichten die Veronica op haar foto’s toonde, vroeg ik haar als model. De foto’s die zij me zou sturen, zou ik als uitgangspunt nemen voor een vrouwenportret in een reeks schilderijen.
  Het werken aan ‘De compositie van Veronica’ is voor mij een soort reisje door de kunstgeschiedenis: een onuitputtelijke bron van stijlen en anekdotes waaruit citeren bijna onvermijdelijk is. Is er als beeld van de vrouw een andere mogelijkheid dan ergens tussen Madonna en femme fatale?  Inmiddels heb ik een aantal werken gemaakt, waarbij naast de schilderijen er van lieverlee ook ruimte is ontstaan voor werken in andere media. Het is vooral zoeken naar een reeks met samenhang. In het portret dat me voor ogen staat, zullen verschillende karakters zich naar elkaar moeten voegen.

'Er is geen geheim, meestal is er niets' is een korte film over het ontstaan van 'De compositie van Veronica', een serie geschilderde portretten van het digitale model van Jan Barel.

Alle afbeeldingen die deel uitmaken van het project 'De compositie van Veronica' zijn verzameld in een fotoboek om zo het werkproces te illustreren. Het boek wordt gedrukt door een online printshop, een eenvoudige en goedkope manier. Een meer professionele uitgave volgt eventueel later. De digitale versie van het boek kan hier worden bekeken.

video